Ce trebuie sa iei in considerare atunci cand cumperi vin

Sunt multe avantaje atunci cand cumperi vin online. Pentru cei carora le place sa caute in magazinul local de vin, experienta online ar trebui sa extinda aceasta experienta. De asemenea, ofertele speciale online se pot potrivi nevoilor tale cu beneficiul suplimentar de a nu te duce la magazin.

 

 

 

Cu toate acestea, sunt cateva lucruri prezentate mai jos pe care trebuie sa le cunosti inainte de a cumpara vinul cel mai potrivit.

 

Combinarea

Daca esti in cautarea unui vin special pentru a-l combina cu cina de diseara, atunci tine cont care vor fi ingredientele-cheie. Va fi carne rosie sau alba?  Vei folosi ierburi proaspete sau uscate si ce tipuri? Mancarea va fi picanta sau fructata?

In general, vinurile albe accentueaza foarte bine mancaruri cu arome mai usoare, in timp ce vinurile rosii se potrivesc putin mai bine la mesele copioase. Tine minte ca potrivirea mancarii cu vinurile este 99% preferinta personala si 1% stiinta.

 

Tipuri de vin

 

Vinul rosu

Culoarea sa poate proveni de la un sortiment vast de soiuri de struguri, de la strurguri rosiatici pana la mov intens si chiar un albastru frumos pe spectrul culorilor. Coaja strugurilor este responsabila pentru spectrul de culori distinctiv al vinului rosu. Diferenta esentiala dintre obtinerea vinului rosu si a celui alb, consta in succesiunea proceselor de lucru.

Astfel, in cazul vinului rosu nu este lasat la fermentat mustul ci mustuiala(strugurii zdrobiti inclusiv pielita, pulpa, seminte), si asta datorita faptului ca pigmentii sunt continuti in coaja fructelor iar acestia sunt eliberati prin actiunea alcoolului rezultat in urma fermentarii.

In particular, nuantele de rosu ale vinului depind de tipul de strugure folosit in proces si de durata in care pigmentii cojii se afla in contact cu sucul.
 

Cele mai cunoscute tipuri de struguri de vin rosu sunt:

 

Cabernet Franc

Cabernet Franc este amestecat mai degraba cu alti struguri decat imbuteliat singur. Cabernet Franc este de tarie usoara pana la medie si uneori se transforma in vinul numit Chinon. Este cultivat in special in Valea Loarei, desi este umbrit de obicei de celebrul Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc este cultivat si in California si New York si castiga popularitate in alte regiuni.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon poate fi gasit in majoritatea regiunilor viticole mentionate mai sus. In regiunea Bordeaux a Frantei, este considerat cel mai nobil strugure. Este, de fapt, strugurele care face vinuri Bordeaux de calitate.

Cabernet Sauvignon poate fi lasat sa se invecheasca timp de zeci de ani.

Este de culoare mov inchis sau rubiniu, de tarie medie spre mare si are o frumoasa varietate de arome si gusturi intense.

Cabernet Sauvignon este considerat un vin rosu sec si se amesteca bine cu Sangiovese, Merlot si Shiraz.

Grenache

Grenache este cultivat in Spania si California, dar mai ales in Valea Rhonului din sudul Frantei. Cu toate acestea, Grenache castiga popularitate ca strugure independent de calitate superioara.Este amestecat des cu Mourvedre si Sarah. Grenache este de tarie medie spre mare cu structura buna si aroma de zmeura.

Malbec

Malbec este acum soiul de struguri din Argentina care prospera in verilor lor calde, uscate. Odata important in Bordeaux si Valea Loarei, este acum unul dintre tipurile struguri de vin rosu care scade in popularitate acolo.

Aciditatea sa poate sa varieze si este frecvent amestecat cu alte varietati de Bordeaux.


Merlot

Merlot a devenit foarte popular in ultimii 10 ani. Este unul dintre cele mai baute tipuri de vin rosu cu aciditatea sa scazuta si finetea sa placuta la gust. Merlot se cultiva in majoritatea regiunilor mentionate mai sus si poate fi amestecat, in special cu Cabernet, sau baut singur. Merlot are arome bogate de mure, prune si cirese.

Nebbiolo

Nebbiolo este alt soi de struguri de vin rosu din Piedmont, Italia si acestuia i se datoreaza multe dintre cele mai fine vinuri rosii ale Italiei. Nebbiolo tinde sa fie de tarie usoara si destul de sec cu acditate crescuta, asadar poate ajunge la varste considerabile.

Pinot Noir

Pinot Noir este un soi de strugure dificil de cultivat, dar care ofera un vin exceptional cu complexitate mare atunci cand conditiile sunt potrivite.

Este cultivat in regiunea Burgundia a Frantei, in Oregon si in regiunile mai reci ale Californiei. Majoritatea soiurilor de struguri Pinot Noir cultivate in California se folosesc pentru sampanii rose. Este de tarie usoara pana la moderata cu arome si gusturi delicioase si variate.

Sangiovese

Soiul de struguri de vin rosu reprezentativ pentru regiunile Toscana si Chianti, Sangiovese a fost produs fara prea mare succes in afara Italiei. Un Sangiovese de calitate poate fi complex, cu diverse arome si gusturi. Este amestecat de cele mai multe ori cu Cabernet.

Syrah sau Shiraz

Cunoscut ca Shiraz in Australia si Africa de Sud si ca Syrah in California si Franta, acest vin are aciditate scazuta pana la moderata, ceea ce il face usor de baut. Shiraz/Syrah prezinta arome minunate de mirodenii si fructe. Multi considera ca versiunea frantuzeasca este mai acida, deci mai indicata sa acompanieze mancarea decat versiunea australiana. Shiraz/Syrah este amestecat cu Grenache si Cabernet.

Zinfandel

Vinul Zinfandel este cultivat de cele mai multe ori in California, unde, spre deosebire de alte soiuri de struguri de vin rosu, prospera in caldura si rasarit. Are aciditate scazuta pana la moderata si tarie de la medie la mare cu arome dulci, condimentate. Zinfandel este amestecat des cu alte soiuri de struguri dar nu este listat pe sticla.

Vinul alb

Vinurile albe tind sa fie orice mai putin cu adevarat "albe" in pahar; in schimb, acestea prezinta un spectru de culori, de la culoarea deschisa a paiului deseori cu nuante verzi pana la un galben auriu intens.

Componentele de culoare ale vinurilor albe provin de la soiurile diverse de struguri si amestecurile folosite pentru a produce vinul.

Vinurile albe sunt facute din suc de struguri si coaja de struguri de la struguri de culoare verde, aurie sau galbuie.

 

Cele 8 soiuri de struguri de top in ceea ce priveste vinurile albe sunt:

 

Chardonnay

Considerat regele strugurilor de vin alb, Chardonnay este cultivat pe scara larga in mai multe din regiunile mentionate mai sus. Este un soi foarte versatil, al carui caracter reflecta regiunea de cultivare si procesul de productie. Dintre toate tipurile de vinuri albe, Chardonnay produce cele mai complexe vinuri din lume. Majoritatea vinurilor Chardonnay sunt aurii si catifelate, cu note de fructe, nuci, unt, stejar sau vanilie si au aciditate medie pana la mare.

Chenin Blanc

Chenin Blanc a fost cultivat timp de mii de ani in Valea Loarei a Frantei. Este cultivat pe scara larga in California si are aciditate peste medie. Caracterul vinului Chenin Blanc este greu de definit, dar este in general usor si fructat.

Chenin Blanc a fost cultivat timp de mii de ani in Valea Loarei a Frantei. Este cultivat pe scara larga in California si are aciditate peste medie. Caracterul vinului Chenin Blanc este greu de definit, dar este in general usor si fructat.

Gewurztraminer

Literalmente tradus "condimentat", Gewurztraminer este cultivat in special in Germania si in regiunea Alsacia a Frantei, unde climatul mai racoros ii permite sa se coaca in intregime. Are o aciditate usoara si o aroma intensa.

Pinot Gris sau Pinot Grigio

Cunoscut ca Pinot Grigio in Italia si in regiunea Alsacia a Frantei si Pinot Gris in Statele Unite, caracterul acestui soi variaza in functie de regiunea de cultivare. Pinot Grigio european tinde sa fie mai acid si cu tarie mai mica decat omologul sau american. Toate soiurile Pinot Grigio/Gris au o aroma de citrice.

Riesling

Riesling, cel mai de seama soi de struguri de vin alb din Germania, este cultivat si in regiunea Alsacia a Frantei si in districtul Finger Lakes din New York. Este cultivat in California si Washington, desi mai rar. Riesling are aciditate medie pana la mare si tarie usoara pana la medie cu o aroma distinctiva florala, fructata.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc, cunoscut si ca Fume Blanc, este cultivat in regiunile Bordeaux si Loara ale Frantei, precum si in California, Noua Zeelanda si Africa de Sud. Este caracterizat de o usoara aciditate.

Va contine frecvent mai multe fructe si este amestecat adesea cu Semillion din regiunea Bordeaux a Frantei.

Semillon

Semillon este unul dintre tipurile unice de vin alb. Este rareori independent, fiind de cele mai multe ori amestecat cu Sauvignon Blanc. Semillon poate fi si foarte concentrat, constituind un vin de desert favorit.

Viognier

Viognier este cultivat in special in regiunea Rhonului a Frantei si in California. Are aciditate slaba spre moderata cu note de piersica si caisa si nu are aromele florale ale altor vinuri albe.


Vinul rose

Vinurile rose sunt facute, de obicei, din struguri rosii, dar cu o culoare mai deschisa decat vinul rosu, datorita modului in care sunt facute.

Nuanta exacta si indulcirea variaza in functie de struguri si metoda de producere a vinului implicate.

Vinurile rose pot fi dulci sau seci: varietatile traditionale europene tind sa fie seci, in timp ce majoritatea vinurilor rosii produse in Statele Unite sunt mai dulci.

 

Cele mai cunoscute si bune vinuri rose sunt:

- Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 Rosé 2005 (Franta)

- Red Bicyclette French Rosé 2005 (Franta)

- El Coto de Rioja Rosado 2005 (Spania)

- V. Sattui's 2005 Gamay Rouge (California)

- Folonari Pink Pinot Grigio 2005 (Italia)

- V. Sattui 2005 Rosato (California)

- 2005 A to Z Oregon Rosé (Oregon)

- Bonny Doon 2005 Vin Gris de Cigare (California)

Vinul spumant si sampania

Caracteristica pe care toate vinurile spumante o au in comun este prezenta bulelor, sau acel aspect acidulat si gustul pe care il asociem cu vinul spumant. Bulele provin de la dioxidul de carbon care se formeaza in sticla in timpul fermentatiei. Sunt mai multe procese de fermentatie care vor crea un vin spumant.

Sampania pe care o stim provine exclusiv din regiunea Champagne a Frantei si este cea mai cunoscuta dintre vinurile spumante.

De fapt, este singurul vin spumant care poate fi numit "sampanie".

 

In functie de nivelul de zahar, vinurile spumante si sampaniile se pot clasifica in:

Extra Brut - este "extra" uscat (opusul vinului dulce)

Brut - sec (cel mai popular stil si care se potriveste bine cu mancarea)

Extra sec - uscat mediu, nu la fel de uscat ca Brut (ideal ca aperitiv)

Demi-sec - destul de dulce (se potriveste cu fructe si deserturi)

Indiferent de tipul vinului cumparat, retine ca vinul, in special cel de calitate, este mai gustos atunci cand este servit la o temperatura care sa accentueze gusturile, aromele si structura.